A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семидубська громада
Рівненська область, Дубенський район

Відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 6 років: особливості оформлення.

Дата: 09.02.2022 10:04
Кількість переглядів: 2458

Після закінчення відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку законодавством надається право оформити відпустку по догляду за дитиною до 6 років. Ця відпустка не надається в обов’язковому порядку, а тільки в разі, коли дитина потребує додаткового домашнього догляду. Така відпустка має особливості оформлення, визначену законом тривалість, а також впливає на страховий і трудовий стаж.

Підстава для надання відпустки

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 25 Закону України «Про відпустки» працівникові може надаватися відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 6 років. Це один з видів відпусток, за який не нараховується заробітна плата. Тобто це відпустка без збереження заробітної плати, або відпустка за свій рахунок.

Одна з головних умов, при якій роботодавець повинен надати таку відпустку, – це необхідність дитини в домашньому догляді, що обумовлено проблемами зі здоров’ям. Таку вимогу недостатньо сформувати в усному вигляді або написати у довільній формі. Вимога на оформлення відпустки має підтверджуватися відповідним медичним висновком.

Оформлення відпустки по догляду за дитиною до 6 років

Для отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку слід подати такі документи:

  1. медичний висновок – видається за формою первинної облікової документації № 080-1/о «Довідка про необхідність дитини (дитини-інваліда) у домашньому догляді». Мінімальний термін дії довідки – 6 місяців;

  2. письмова заява особи.

Після отримання зазначених документів роботодавець видає відповідний наказ. Жодна інформація, пов’язана з наданням відпустки, не вноситься до трудової книжки.

Роботодавець не може відмовити у наданні відпустки за свій рахунок, адже працівникам гарантується право на отримання відпустки по догляду за дитиною до 6 років п. 1 ч. 3 ст. 25 Закону України «Про відпустки» та ч. 6 ст. 179 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України).

Звичайно, в більшості випадків відпустку оформляє мама дитини, проте законодавством передбачено ряд інших осіб, які також можуть скористатися цим правом. У ч. 7 ст. 179 КЗпП встановлено, що відпустка по догляду за дитиною може повністю або частинами використовуватися батьком дитини, бабусею, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною.

Стаж для щорічної основної відпустки

Необхідно звернути увагу на ч. 1 п. 4 ст. 9 Закону України «Про відпустки», згідно з якою відпустка по догляду за дитиною до 6 років не зараховується до стажу роботи, що дає право на одержання щорічної основної відпустки тривалістю 24 календарних дні  за відпрацьований робочий рік(ст. 6 Закону України «Про відпустки»). Аналогічна ситуація і з відпусткою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Трудовий стаж

З огляду на останні зміни, що з’явилися внаслідок реформування пенсійної системи, українців почали більше хвилювати питання, пов’язані з обчисленням трудового стажу. Важливо пам’ятати, що період перебування у відпустці по догляду за дитиною до 6 років зараховується до загального безперервного стажу та стажу роботи за фахом. За особою зберігається місце роботи та посада протягом всієї тривалості відпустки без збереження заробітної плати (доходу) в зв’язку з необхідністю домашнього догляду за дитиною.

Слід пам’ятати, що жінка або інші родичі, які здійснюють догляд за дитиною, можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома, що гарантується ч. 8 ст. 179 КЗпП України.

Роботодавцю, в свою чергу, потрібно вирішити питання про заміну тимчасово відсутнього працівника. У даній ситуації можливо:

  • встановити додаткові посадові обов’язки між працівниками;

  • прийняти нового працівника за строковим трудовим договором;

  • перевести на тимчасовій основі працівника з іншої посади.

Зверніть увагу! Перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку також зараховується до трудового стажу.

Страховий стаж

Визначення страхового стажу міститься в ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Страховий стажце період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску. В якості одного з винятків відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку також включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески.

Виходячи з визначення, протягом часу перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за працівника не сплачується єдиний внесок в установленому законом порядку. Тому перебування у такій відпустці не зараховується до страхового стажу.

Зверніть увагу! До 28 лютого 2001 року (з дати набрання чинності Законом України від 18.01.2001 р № 2240-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням») відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку зараховувалася до страхового стажу.

Переривання відпустки

Відпустку по догляду за дитиною можна перервати. Це не заборонено на законодавчому рівні і гарантується ч. 7 ст. 179 КЗпП України. Для цього необхідно написати відповідну заяву. Перервати і повторно оформити відпустку без збереження заробітної плати можна необмежену кількість разів, проте в межах терміну дії довідки № 080-1/о.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 8.00 год. до 17.00 год. Адреса сектору «Дубенське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

Анатолій Андріюк,

завідувач сектору «Дубенське бюро правової допомоги»

відділу безоплатної правової допомоги Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь