A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семидубська громада
Рівненська область, Дубенський район

ОФОРМЛЕННЯ ДОЗВОЛУ НА ВИЇЗД ДИТИНИ ЗА МЕЖІ УКРАЇНИ З ОДНИМ ІЗ БАТЬКІВ

Дата: 17.05.2021 15:18
Кількість переглядів: 875

Законодавством України передбачено право особи на вільне пересування, зокрема, виїзд за кордон. Однак дитина, яка не досягла шістнадцяти років, може виїхати з України лише за згодою батьків (усиновлювачів), опікунів і в їхньому супроводі чи супроводі осіб, уповноважених ними.

Таким чином, якщо дитина виїжджає за кордон тільки з одним з батьків, попередньо необхідно отримати нотаріально засвідчену згоду другого з батьків на перетин кордону. У такій згоді зазначається держава прямування та період перебування за кордоном. Тобто, для кожного виїзду дитини за кордон, той з батьків, який залишається в Україні, повинен надати нотаріально посвідчену згоду (крім випадків, коли метою поїздки є лікування, навчання, спілкування з родичами і т.д.).

Виїхати з України без необхідності отримувати нотаріально посвідчену згоду другого з батьків можна в наступних випадках:

  • якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства;

  • якщо в закордонному паспорті особи, з якою дитина виїжджає, або у проїзному документі самої дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік в дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном.

Також, не потрібно отримання вищеназваної згоди при предявленні:

  • довідки про наявність заборгованості по сплаті аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці (довідка видається виконавчою службою або приватним виконавцем);

  • свідоцтва про смерть другого з батьків;

  • рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім

  • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

  • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;

  • рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

  • довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України;

  • свідоцтва про народження дитини, виданого компетентним органом іноземної держави, що не містить відомостей про батька дитини, легалізованого або засвідченого апостилем, а також без будь-якого додаткового засвідчення у випадках, передбачених міжнародним договором України;

  • в разі тимчасового виїзду з України на термін до одного місяця при предявленні рішення суду або органу опіки та піклування або їх копій, завірених нотаріально або органом, який їх видав, у якому визначено (підтверджено) місце проживання дитини з одним з батьків, який має намір виїхати з дитиною або який нотаріальним згодою уповноважив на це інших осіб;

  • в разі тимчасового виїзду з України на термін до одного місяця і більше дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє захворюваннями, передбаченими частиною пятою статті 157 Сімейного кодексу України, при предявленні таких документів або їх копій, завірених нотаріально або органом, який їх видав:

  • довідки, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем, про наявність заборгованості по сплаті аліментів (у разі, якщо сукупний розмір заборгованості перевищує суму відповідних платежів за три місяці);

  • документа, виданого лікувально-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, в порядку та за формою, встановленою Міністерством охорони здоров’я України (в разі, якщо сума заборгованості по аліментах складає більше трьох місяців, але не більше чотирьох місяців).

Однак, більш частими є випадки, коли для виїзду дитини за кордон все-таки необхідно отримати згоду другого з батьків. І трапляються випадки, коли інший з батьків не бажає її надавати. У такому випадку, необхідно звернутися в суд з позовом про дозвіл на тимчасовий виїзд за кордон неповнолітньої дитини.

У разі, коли планується не тимчасовий або періодичний виїзд за межі України, а виїзд на постійне місце проживання, необхідно звернутися в територіальний орган Державної міграційної служби. Заява розглядатиметься протягом трьох місяців з дати подачі документів, а про прийняте рішення заявнику буде повідомлено в письмовому вигляді. У разі прийняття позитивного рішення, дозвіл на виїзд на постійне місце проживання буде діяти протягом шести місяців.

Якщо виїзд на постійне місце проживання планується тільки з одним з батьків, в пакет документів доведеться додати також нотаріально посвідчену згоду другого з батьків, який залишається в Україні. Якщо другий з батьків відмовляється від надання такої згоди, доведеться звертатися до суду.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних розяснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по пятницю з 8.00 год. до 17.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється в телефонному режимі. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь