A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семидубська громада
Рівненська область, Дубенський район

Як визнати людину недієздатною?

Дата: 27.04.2021 12:45
Кількість переглядів: 4871

Що має на увазі позбавлення дієздатності? З чого починається і чим закінчується процес позбавлення дієздатності? В даній публікації буде надано відповіді на ці та інші питання.

Цивільна дієздатність – здатність людини своїми діями набувати для себе цивільних прав та обов’язків, а також самостійно їх здійснювати, нести відповідальність у разі невиконання обов’язків.

Наслідки визнання особи недієздатною

Над недієздатною фізичною особою за рішенням суду встановлюється опіка та призначається опікун.

Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-які угоди. З моменту вступу в силу судового рішення угоди від імені недієздатної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

До якого суду подавати заяву?

Відповідно до статті 295 Цивільного процесуального кодексу України заява про визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо особа перебуває на лікуванні в установі з надання психіатричної допомоги – за місцезнаходженням цього закладу.

Хто може подати заяву?

Згідно ч. 3 ст. 296 Цивільного процесуального кодексу України з такою заявою до суду можуть звернутися лише члени сім’ї, близькі родичі, незалежно від спільного проживання, орган опіки та піклування, психіатричний заклад.

Що вказати в заяві?

У заяві про визнання фізичної особи недієздатною повинні бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок якого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Також в заяві можна вказати дані свідків – осіб, які можуть підтвердити викладені в них обставини.

Що додати до заяви?

Бажано що б всі викладені в заяві обставини були підкріплені доказами. Тобто, в першу чергу треба додати копії документів, що підтверджують право подавати таку заяву, наприклад, документами, що підтверджують родинні зв’язки заявника і особи, щодо якої подається заява. Такими документами можуть бути свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження тощо. Крім цього, до заяви про визнання особи недієздатною треба додати копії медичних документів: копії історії хвороби, копію медичної карти тощо. Якщо такі документи відсутні у заявника та отримати їх неможливо, слід в заяві до суду клопотати про їх витребування з медичного закладу.

Судовий збір

Відносно хорошою інформацією є те, що відповідно до ч. 2 ст. 299 Цивільного процесуального кодексу України судові витрати у таких справах відносяться на рахунок держави. Але якщо суд встановить, що заявник діяв недобросовісно без достатньої для цього підстави, з заявника стягуються всі судові витрати.

Як проходить процес?

Якщо аргументи про психічний розлад здоров’я особи, викладені в заяві, досить вагомі, а докладені документи підтверджують їх, суд призначає судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану особи. Якщо особа ухиляється від проходження експертизи, суд у виняткових випадках в судовому засіданні за участю лікаря-психіатра може винести ухвалу про примусове направлення фізичної особи на судово-психіатричну експертизу.

На засідання у такій справі викликається заявник, особа щодо якої подано відповідну заяву та представник органу опіки та піклування. У кожному окремому випадку вирішується питання про участь особи, стосовно якої подано заяву, враховуючи стан її здоров’я. У світі сучасних технологій допускається участь такої особи в судовому процесі в режимі відеоконференції з психіатричного або іншого закладу.

Суд, приймаючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку та за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Варто відзначити, що за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної опікуном, суд може звільнити останнього від зобов’язань і повноважень опікуна відповідно. Таке питання вирішується в місячний термін. Новий опікун також призначається за поданням органу опіки та піклування.

Особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це. Якщо від часу виникнення недієздатності залежить визнання недійсним шлюбу, договору або іншого правочину, суд з урахуванням висновку судово-психіатричної експертизи та інших доказів психічного стану особи може визначити у своєму рішенні день, з якого особа визнається недієздатною.

Термін дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження терміну дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною може бути подане опікуном, представником органу опіки та піклування не пізніше ніж за п’ятнадцять днів до закінчення дворічного терміну.

«Повернути» дієздатність

Суд може скасувати своє рішення і відновити цивільну дієздатність у разі якщо відпали причини, за якими було прийнято відповідне рішення суду – поліпшення психічного стану в тому обсязі, що б усвідомлювати значення своїх дій у керувати ними.

До суду з такою заявою може звернутися особа, яка визнана недієздатною, його опікун, члени сім’ї або орган опіки та піклування.

Щоб встановити наскільки покращилося психічне здоров’я особи знову проводитися судово-психіатрична експертиза.

Позбавлення дієздатності є крайнім, але іноді необхідним заходом, який доводиться застосовувати в інтересах особи або його сім’ї. З іншого боку, особи, визнані недієздатними, перебувають в зоні ризику, що їх опікун не є добросовісним.

Підсумовуючи зазначимо, що справи такої категорії не є легкими ні з емоційної точки зору, ні з юридичної.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 8.00 год. до 17.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється в телефонному режимі. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь