A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семидубська громада
Рівненська область, Дубенський район

Щодо порядку переведення працівника на іншу роботу

Дата: 12.04.2021 10:37
Кількість переглядів: 2090

Фото без опису

У процесі фінансово-господарської діяльності підприємств виникають обставини, які потребують зміни умов трудового договору, зокрема, переведення або переміщення працівника на іншу роботу. Завчасно визначитися роботодавцю що є доцільним – переведення чи переміщення та правильне оформлення таких змін допоможе уникнути трудові спори на підприємстві.

Кодексом законів про працю (далі – КЗпП) передбачені декілька видів переведення працівників

  • переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві (частина перша ст. 32 КЗпП);

  • переведення на роботу на інше підприємство (частина перша ст. 32 та п. 5 частини першої ст. 36 КЗпП);

  • переведення на роботу в іншу місцевість (частина перша ст. 32 КЗпП);

  • тимчасове переведення працівників на іншу роботу у зв'язку з форс-мажорними обставинами (частини друга і третя ст. 33 КЗпП);

  • тимчасове переведення працівників на іншу роботу в разі простою (ст. 34 КЗпП);

  • переведення працівників на легшу роботу за станом здоров'я (ст. 170 КЗпП);

  • переведення на легшу роботу вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (ст. 178 КЗпП).

Найбільш поширеним є переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві.

Даний вид переведення може бути зумовлений потребою перерозподілу персоналу у зв’язку зі змінами в організації виробництва, праці або скороченням чисельності. Дія трудового договору не припиняється, а передбачається його зміна в частині трудових обов'язків, виконуваної роботи та посади при фактичному продовженні трудових правовідносин.

Згода працівника на переведення є обов’язковою. Роботодавець переводить працівника лише після отримання від нього згоди на це. І вид переведення тут не відіграє ролі! Однак роботодавець вправі без згоди працівника перевести його на іншу роботу у цій установі на строк до одного місяця у таких випадках (ч. 2 ст. 33 КЗпП):

  • для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій;

  • при виникненні інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей.

Переведення має постійний характер. Рішення про переведення на іншу роботу (посаду), в інший структурний підрозділ приймається за ініціативою працівника або роботодавця на підставі відповідного подання керівника або заяви працівника та оформляється наказом. Відомості про переведення заносяться до трудової книжки та особової картки, інших облікових документах працівника.

Отже, процес переведення працівника на тому ж підприємстві включає наступні кроки:

Крок 1. Ініціювання переведення. Ініціатором переведення може бути сам працівник або роботодавець.

Крок 2. Видання наказу про переведення. Після проведення погоджувальних процедур керівник видає наказ про переведення працівника.

Крок 3. Внесення запису про переведення на іншу роботу до трудової книжки. П. 2.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників вимагає внести запис про переведення до трудової книжки працівника. Запис здійснюють після видання наказу про переведення, але не пізніше тижневого строку.

Крок 4. Доповнення відомостями про переведення особових документів працівника. Дані про переведення працівника вносять до розділу IV особової картки працівника (типова форма № П-2).

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 8.00 год. до 17.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється також в телефонному режимі. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомогим


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь