A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семидубська громада
Рівненська область, Дубенський район

ПРАВОВА ДОПОМОГА: Особливості прийняття спадщини дитиною

Дата: 27.11.2020 08:31
Кількість переглядів: 1335

Фото без описуНа сьогоднішній день є дуже актуальними питання, які стосуються прийняття спадщини та процедури її оформлення. До Дубенського бюро правової допомоги надходять численні звернення громадян, у яких останні все частіше бажають отримати відповіді на питання, що стосуються реалізації їх спадкових прав. Зокрема поширеним є питання прийняття спадщини дитиною.

Спадкуванням згідно ст. 1216 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Чинним законодавством (ЦК України та Законом України «Про нотаріат») встановлені гарантії захисту прав дітей при оформленні спадщини.

За загальним правилом, для того щоб прийняти спадщину потрібно подати заяву до нотаріуса протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. Згідно п. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою. Але, відповідно до ч. 4 ст. 1268 ЦК України малолітня (до 14 років) або неповнолітня (від 14 до 18 років) особа вважається такою, що прийняла спадщину, якщо не відмовилася від неї у встановленому порядку. Таким чином, законодавець з метою захисту прав дітей закріплює безумовний принцип прийняття ними спадщини. Це означає, що якщо спадкоємці на момент відкриття спадщини були малолітніми чи неповнолітніми дітьми, і з якихось причин батьки або опікуни чи піклувальники не подали заяву про прийняття ними спадщини від імені та в інтересах дітей спадкодавця і не відмовилися від спадщини, вважається, що спадщину діти прийняли і без подачі заяви до нотаріуса.

Від імені малолітньої дитини заяву про прийняття спадщини подають її батьки (усиновлювачі) чи опікун. А от особа, яка досягла 14 років (стала неповнолітньою), має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків (усиновлювачів) чи піклувальника. Цим законодавець надав широку можливість неповнолітнім дітям самостійно, без будь-якого втручання та обмежень реалізувати свої майнові права у спадщині.

Згідно п. 4 ст. 1273 ЦК України батьки (усиновлювачі), опікун має змогу відмовитися від прийняття спадщини, належної малолітній особі, але зробити це можуть лише з письмового дозволу органу опіки та піклування. Це робиться для того, щоб недобросовісні дорослі не зловживали своїм правом не на користь неповнолітньої дитини.

Відповідно до вимог ст. 1241 ЦК України малолітні і неповнолітні діти спадкодавця незалежно від змісту заповіту спадкують половину тієї частки, яка б належала їм у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Тобто законодавець захистив дітей спадкодавця на той випадок, коли є заповіт на користь іншої особи. Обов’язкова частка має складати половину від розміру, який би успадкувала дитина у разі, якщо б заповіту не існувало і спадкування було б не за заповітом, а за законом. Цей розмір може бути зменшений судом за наявності обставин, які мають істотне значення, але повністю відмінити обов’язкову частку малолітніх і неповнолітніх дітей ніхто не має права.

Слід наголосити, що відповідно до ч. 3 статі 67 Закону України «Ро нотаріат» про видачу свідоцтва про право на спадщину на ім’я неповнолітнього чи недієздатного спадкоємця нотаріус або уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування повідомляє органи опіки та піклування за місцем проживання спадкоємця для охорони його майнових інтересів.. Це робиться для контролю і попередження зловживання в даній сфері.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 9.00 год. до 18.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється в телефонному режимі. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь