A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семидубська громада
Рівненська область, Дубенський район

ПРАВОВА ДОПОМОГА: ПОРЯДОК ЗМІНИ ДОКУМЕНТІВ ПІСЛЯ ОДРУЖЕННЯ

Дата: 27.10.2020 11:31
Кількість переглядів: 2638

Фото без опису

Зміна прізвища при вступі в шлюб є одним з найактуальніших питань серед молодят. Незважаючи на те, що українське законодавство передбачає право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу (ст. 35 Сімейного кодексу України), тобто залишення дошлюбного прізвища або складання подвійного, більшість наречених все ж переходять на прізвище чоловіка. Однак, деякі чоловіки після одруження беруть прізвище дружини. Законодавством дана дія не забороняється.

Які документи підлягають заміні після укладення шлюбу?

За загальним правилом, при зміні прізвища (після вступу в шлюб або з інших причин) необхідно провести заміну документів, пов’язаних з особистістю громадянина. При цьому, для поновлення деяких паперів законодавець встановив обов’язковий термін, пропуск якого загрожує штрафом. Отже, обов’язковій зміні підлягають наступні документи:

  • паспорт громадянина України;
  • водійське посвідчення;
  • ідентифікаційний код (ІПН);
  • паспорт для виїзду за кордон.

Крім вищевказаного списку, є ряд документів, в які теж необхідно внести зміни: трудова книжка, дисконтні та членські карти, карти та рахунки, реєстрація та страхування автомобіля, медичні картки і страховий поліс, студентський, читацький квитки і залікова книжка.

Зміна паспорта після одруження є обов’язковою процедурою у разі зміни прізвища у шлюбі.

Процедура заміни українського паспорта мало чим відрізняється від його первинного отримання. Послуги з обміну паспортів надають відділи Державної міграційної служби України (ДМС), в т.ч. Центри надання адміністративних послуг.

Зверніть увагу, що з 01.10.2016 року в Україні припинили видачу паспортів у вигляді книжечки. Згідно з міжнародними стандартами цивільний паспорт виготовляється у форматі пластикової ID-карти. Термін дії нового паспорта становить 10 років.

Термін, який відведений українським законодавством для обміну національного паспорта при зміні прізвища пов’язаної із укладенням шлюбу, становить 1 місяць з дати укладення шлюбу (п. 24 гл. 2 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні).

Недотримання встановлених термінів тягне за собою неможливість здійснювати юридичні дії (укладати договори, оформляти доручення, приймати спадщину, здійснювати банківські операції). Крім того, згідно зі ст. 197 Кодексу про адміністративні правопорушення, використання недійсного паспорта або проживання без нього передбачає накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн.).

Які документи необхідні для заміни паспорта?

При одруженні та зміні прізвища для обміну паспорта необхідний наступний перелік документів:

  • заяву про видачу паспорта;
  • паспорт, що підлягає обміну;
  • свідоцтво про реєстрацію шлюбу;
  • 2-3 фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;

У ряді випадків може знадобитися додатковий пакет документів, що включає в себе:

  • військовий квиток (для військовозобов’язаного заявника);
  • свідоцтва про народження дітей, які не досягли 14 років;
  • документи, що підтверджують реєстрацію за місцем проживання.

Ідентифікаційний номер платника податків присвоюється людині раз і назавжди і не змінюється ні за яких обставин. Тому заміна ІПН при зміні прізвища має на увазі видачу нового Свідоцтва про постановку на податковий облік, тобто старий номер запишуть на нове прізвище.

Процедура заміни картки платника податків здійснюється державними податковими інспекції (ДПІ) за місцем проживання, отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування, а також головним управлінням державної фіскальної служби. Процес обміну ідентифікаційного коду займає мінімум часу, термін видачі довідки про присвоєння ІПН становить 5 робочих днів.

Які документи потрібні для заміни ІПН?

Відповідно до українського законодавства порядок зміни ідентифікаційного номера платника податків (ІПН) має на увазі подачу наступних документів:

  • заяву за формою 5ДР;
  • оригінал довідки ІПН (форма № 1ДР);
  • паспорт громадянина України (оригінал і копія);
  • свідоцтво про шлюб (оригінал і копія).

Зверніть увагу, що заміна ідентифікаційного коду проводиться після обміну паспорта.

Відповідно до чинного законодавства України, закордонний паспорт покликаний засвідчувати особу громадянина за межами рідної країни. Отже, при зміні (з будь-яких причин) особистих даних повинен здійснюватися обмін паспорта для виїзду за кордон.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 9.00 год. до 18.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється в телефонному режимі. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь